We zijn toch omnivoren?

Sorry, maar dat zijn we niet.
Waarvan komen we? Primaten, toch?
Wel, laten we hierover dan even verder gaan.

Chimpanzees bijvoorbeeld jagen niet op kleinere dieren om ze op te eten. Het zijn fruitivoren.

Ze eten wel wormen en insecten zoals muggen en vliegen, soms kleine vogels maar dat is slechts 0-5% van hun voeding. In zeldzame gevallen jagen ze zelfs in groep op andere dieren die ze dan volledig opeten. Ze delen hier ook stukken van met de vrouwen die niet deelnemen aan de jacht. Maar dat bedraagt een enorm klein percentage van hun dieet. Dus daarin kan ik het eens zijn dat een mens niet ontworpen is om 100% vegan te zijn. Maar we zijn zeker ook niet ontworpen om koeien en varkens te verteren. Mensen zijn dus geen omnivoren, we zijn fruitivoren.

Een chimpansee zijn dieet bestaat voor 45-76% uit fruit, voor 12-45% uit bladeren, voor 1-18% uit bloemen, voor 1-11% uit zaden en voor 0-5% uit vlees (vooral dan insecten en kleine vogels).

Soms is de scheidingslijn carnivoor / omnivoor / herbivoor / fruitivoor niet helemaal duidelijk.

Carnivoren eten ook tot 0-5% plantaardig (heb je je hond of kat nog nooit geen gras zien eten). Ze eten herbivoren ook tot 0-5% organisch (een koe krijgt insecten binnen tijden het gras kauwen). De mens heeft vrij veel anatomische eigenschappen die niet zo goed passen bij carnivoren, zoals aanwezigheid van veel maalkiezen. Het menselijk spijsverteringssysteem is niet erg geschikt voor het verteren van rauw vlees. Het maagzuur is zwak en er is niet voldoende aanwezig voor het verteren van rauw vlees. Het darmstelsel is daarentegen veel korter dan dat van een herbivoor.

Maar onze hoektanden dan? Ga eens naar de spiegel en bekijk je hoektanden eens? Zien die eruit alsof je daar een dier de nek mee zou kunnen overbijten?

We hebben ze uit evolutie. Omdat we kunnen eten wat er voorhande is. Niet omdat we gemaakt zijn om vlees te eten.

 

Bron 1: http://www.allaboutwildlife.com/what-do-chimps-eat

Bron 2 : https://nl.wikipedia.org/wiki/Omnivoor

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *